Maple indeholder også nogle muligheder for eksperimenter, som er af lidt mere avanceret art. Men det betyder også nogle lidt mere smarte eksperimenter. Jeg har dog ikke turde kaste eleverne ud i at konstruere sådanne sider selv, da det kræver lidt programmering.
Maple har en række komponenter, som kan tilknyttes almindelige Maple-sider
I nedenstående eksempel viser Maple-siden logistisk vækst y' = ay(M-y), hvor der kan ændres på parametrene a og M, samt at der kan ændres på det punkt, som løsningsfunktionen skal gå igennem.
Dermed vil eleverne både kunne analysere betydningen af konstanterne i ligningen og få de forskellige typer løsningsfunktioner frem ved at ændre på punktet.
Maple-arket gør således brug af komponenterne Skyder og Graftegning. Den aktuelle værdi for hver af parametrene er desuden gemt i "Label" (område med tekst).
I hver skyder er placeret følgende kode:
Do(%p1=DEplot(diff(y(x), x) = %a*y(x)*(%M-y(x)), y(x), x = -100 .. 300, y(x) = -200 .. 1100,color=y(x),[y(%sx)=%sy],linecolor=[blue]));
I linjen bruges DEplot (tegner linjeelement og løsningen gennem givet punkt) som gemmes i Graftegningen med navnet p1. Derfor skrives %p1= først i linjen.Skyderne hørende til a og M hedder a og M mens punktet er gemt i (sx, sy)
Dette betyder, at når der ændres på skyderen, så ændres der ligeledes i figuren.
Hvis du benytter Maple, kan du hente Maple-filen her (Link - dokumentet ser meget underligt ud, men hvis du vælger download, så kan filen åbnes i Maple).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar